Paní Netty Engels zemřela dne 24. července 2019

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že ve středu 24. července 2019 zemřela po krátké závažné nemoci paní Netty Engels. Netty nečekaně navždy opustila nejen svou vlastní rodinu, ale také velkou komunitu rodin dětí s Downovým syndromem. Pro ně byla Netty rádcem a vzorem, jejími hlavními přednostmi byly vytrvalost, důslednost, přímost a nesmírná ochota pomáhat tam, kde je to třeba. Byla člověkem, pro kterého práce ve prospěch rozvoje lidí s Downovým syndromem byla motorem a posláním.

 

Vzpomínáme na první setkání s Netty, jejím manželem Wilem a dcerou Peetjie (s DS) v říjnu roku 1999, kdy přijali naše pozvání a přijeli na setkání členů společnosti do Štíbrovy ulice v Praze - Kobylisích. Přednáška Netty nám všem otevřela oči, dovednosti Peetjie se nám jevily jako malý zázrak. Ochota a obrovské lidské nasazení Netty odstartovalo dlouhou šňůru vzájemné spolupráce založené na předávání pedagogických zkušeností specificky uzpůsobených dětem s DS. Po dvacet let Netty s Wilem a Peetjie neúnavně jezdili v létě i v zimě na naše pobytové akce, kde Netty celé dny pracovala s dětmi a jejich rodiče zasvěcovala do technik podpory rozvoje kognitivní dovedností. Všem dodávala sílu a přesvědčení, že všechny děti jsou vzdělavatelné.

 

Netty se už dávno stala neodmyslitelnou součástí naší společnosti. Pro stovky rodin se stala příkladem, povzbuzením a stimulem k usilovné práci se svými dětmi! Její ztráta je obrovská. Bude chybět všem, kteří měli tu čest ji poznat i těm, kteří to již nestihli....

 

Netty, děkujeme moc za vše, co jsi pro nás a naše děti vykonala, navždy zůstaneš v našich srdcích, nezapomeneme!

 

Výbor společnosti DownSyndrom CZ

Fotografie z archivu společnosti DownSyndrom CZ