Modřín 2013

I v letošním roce patřil přelom července a srpna tradičním rekondičním pobytům v krkonošském Penzionu U Modřínu ve Velké Úpě. Turnus pro rodiny s mladšími dětmi (přednostně od dvou do 12 let) se konal v termínu 20. - 27. července, turnus pro rodiny starších dětí (nad 12 let) v termínu od 27. července do 3. srpna.

Aktuality

První turnus se velmi vydařil. Celkem 17 rodin mělo i letos možnost se setkat a vzájemně poznat během příjemně stráveného týdne. Program byl bohatý - děti s Downovým syndromem zde každý den absolvovaly individuální terapie s paní Netty Engels, logopedii s paní Ladislavou Pacltovou a v doprovodu sourozenců také společné výtvarné dílny a sportovní aktivity. Zájemci měli dále možnost navštívit individuální ukázku terapie chirofonetiky vedené paní Petrou Málkovou. Pro rodiče pak byly každý večer připraveny zajímavé přednášky či besedy (zkušenosti Netty Engels, logopedie, chirofonetika, rizika pod kontrolou...). Odborný program dále doplňovaly sportovní soutěže, táboráky, noční bojovka, karneval či diskotéka.


Za fotografie z prvního běhu, kterému nadmíru přálo počasí, děkujeme paní Veronice Bartoňové.

I druhý turnus se vydařil nejen počasím, ale i tradiční náplní a  náladou. Zúčastnilo se 19 rodin a program byl vskutku nabitý. Individuální terapie u paní Netty Engels, ušité každému na míru podle momentálních potřeb, střídala logopedie u paní Laďky Pacltové. A pak už se pracovalo po skupinách. Skupinová komunikace vedená Miluškou Starou byla v polovině turnusu vystřídána sportovními aktivitami, o které se bravurně postarali starší sourozenci Vojta Kratochvíl, Lucie Moyano a  Eliška Šafránková. Ti také pomáhali letos Lence Tottové s táborovou hrou, která byla tentokrát daleko více zaměřena na vzdělávání a  dovednosti než na pouhou zábavu. Plnili se Bobříci a to nejen odvahy, zručnosti, paměti, přírody, ale učili jsme se i poskytovat první pomoc za asistence a odborného vedení lékařky Jany Střihavkové.

Aktuality

O speciální pohybovou výchovu se tradičně postaral Jiří Horák, který ve finále díky krásnému a teplému počasí zařadil i cvičení v bazénu. A navečer jsme se trochu zklidnili na tréninku sociálních dovedností s Andělkou Bednářovou. No a ani ve druhém turnusu nechyběla noční hra, při které jsme se i trochu báli, a táboráky s diskotékou.

V letošním roce na obou turnusech pomáhala jako asistentka Peetjie Engels, 35letá mladá žena s Downovým syndromem, dcera manželů Engelsových, kteří s naším sdružením spolupracují již 13 let.

 

Za super servis v obou týdnech děkujeme majitelům penzionu U Modřínu manželům Pallovým a všem jejich pracovníkům.